Exposities

In het voetspoor van Aletta Jacobs

Aletta Jacobs (1854-1929) was de eerste vrouwelijke arts in Nederland en een groot voorvechtster voor de rechten van de vrouw. Haar autobiografie ‘Herinneringen’ uit 1924 is opnieuw uitgegeven bij Boom Uitgevers Amsterdam, in 2019. Mia Meijer van het Citatenmuseum heeft deze heruitgave verzorgd en van een nieuwe inleiding voorzien. Aletta Jacobs is voor haar een ideaal voorbeeld van een krachtige vrouw met zowel passie en doorzettingsvermogen als schrijftalent.

Nog steeds is de historische betekenis van wat Aletta Jacobs en andere feministen van het eerste uur tot stand hebben gebracht, uiterst actueel. Zij heeft veel taboes met succes bestreden. Zo heeft zij een goed werkend voorbehoedsmiddel in Nederland geĆÆntroduceerd, dwars tegen de mening van haar mannelijke collega’s in. Het Citatenmuseum heeft uit elk hoofdstuk van ‘Herinneringen’ een citaat genomen en op een originele manier vormgegeven.

In de Centrale Bibliotheek van Den Haag is een tentoonstelling van deze citaten te zien geweest in het najaar van 2019. In diezelfde periode heeft Mia Meijer daar een lezing gegeven over Aletta Jacobs en haar tijdgenoten.

Video van de Aletta Jacobs lezing in de Centrale Bibliotheek in Den Haag

Vanaf 1 juli tot en met augustus 2020 worden deze citaten geĆ«xposeerd in de Centrale Bibliotheek in Leiden. Het citaat ‘Op naar een volmaakt vlinderbestaan’ is ontleend aan een tekst van Aletta Jacobs uit het boekje ‘Vrouwenbelangen‘ dat zij in 1899 heeft geschreven:

‘Zij die tevreden zijn, het zijn de rupsen onder ons,

die in haar ontwikkelingsstadium als pop bleven steken

en die het nimmer zonder onze hulp zullen brengen

tot een volmaakt vlinderbestaan’