Klik hier voor de historie

Historie Citatenmuseum

flyer_Spreekwoordenspel_met_logo
revisiespreekwoordenboeken_voor_spel-3

Speel mee met spreekwoorden


Het is leuk om spreekwoorden te gebruiken. Ze verlevendigen de taal. Vaak komt humor te voorschijn. Het is jammer dat bij het taalonderwijs, zowel voor de jeugd als voor volwassenen, zo weinig aandacht aan spreekwoorden en gezegdes wordt besteed. Ook worden ze niet altijd goed gebruikt, of delen ervan worden door elkaar gehaspeld. Met het spreekwoordenspel kun je op een speelse manier spreekwoorden en gezegdes ontdekken, goed leren gebruiken en nieuwe onder ogen krijgen waarvan je nog nooit had gehoord. Anderstaligen kunnen met dit spel leren bij welke uitdrukking in hun taal welk Nederlands spreekwoord. Het spel wordt gespeeld op scholen, in buurthuizen, bibliotheken enz. De deelnemers zoeken met elkaar de juiste delen van spreekwoorden en gezegdes bij elkaar.

HET SPREEKWOORD VAN DE WEEK

Op basisscholen of in bibliotheken kan op een heel originele manier aandacht besteed worden aan spreekwoorden! Op een centrale plek, bijvoorbeeld in de hal, komt een grote doos of kist te staan met bovenin een opening. Op een groot bord (kan ook digitaal) staat aan het begin van elke week een spreekwoord vermeld. Er ligt ook een stapel invulformulieren. Iedereen kan zo'n formulier pakken en een omschrijving van 'het spreekwoord van de week' opschrijven en het formulier in de doos deponeren. Aan het eind van de week worden de inzendingen beoordeeld en wordt er een winnaar bekendgemaakt. Die ontvangt een kleine prijs, bijvoorbeeld een boek. Het wedstrijdelement maakt dat er veel belangstelling is voor dit spreekwoordenspel! Indien gewenst geeft Het Citatenmuseum medewerking aan dit project.

[Het Citatenmuseum] [Fragmenten uit je leven] [Het spreekwoordenspel] [Citatenspel te koop] [Schrijfliefhebbers opgelet!] [Foto's met schrijf- of vertelopdrachten] [Het citatenspel] [Virtueel Citatenspel] [Wie is Mia Meijer?] [Stichting Het Citatenmuseum] [Contact]